Vrstna hiša Celje

FAZA: idejna zasnova 2017
NAROČNIK: zasebni
VELIKOST: 376 m2
LOKACIJA: okolica Celja
AVTORJI: Barbara Pirih, mag. inž. arh., Špela Krajnc, univ. dipl. inž. arh.

Naročnika sta želela v prvi vrsti hišo za svojo družino, ki pa jo je mogoče v nadaljevanju obravnavati kot vrstno hišo in bi v prihodnosti poleg nanizala (kot investicijo) še več enakih hiš. Hiša je zasnovana v 4 etažah na prostornih 376 m2 in primerna za bivanje 3 ali 4 prebivalcev.

Situacija

Življenski prostor dopolnita prednji vrt z vhodom in parkiriščem ter zadnji, zasebni vrt, s teraso in bazenom. Hiša je zasnovana v vidnem betonu z večjimi lesenimi površinami, notranjost mehča veliko tekstila. Južna stran je skoraj v celoti zastekljena, poleg žaluzij in velikih zaves pa je notranjost senčena tudi z balkonoma in streho.

Severna fasada

Pritličje je zasnovano kot dvovišinski fluiden dnevni del, ki združuje dnevno sobo s kaminom, jedilnico in kuhinjo. V celoti zastekljena južna fasada razširi bivalni prostor na južno teraso, ki preide v zazelenjen vrt z bazenom. Že vstop v objekt da občutek povezanosti in velikosti; veža se namreč odpira v višino in preko hodnikov v nadstropju poveže vse etaže. Servisni prostori vsebujejo garderobo, sanitarije, kopalnico in shrambo.

Bivalni prostor

Kletna etaža je zasnovana kot nadaljevanje pritličje. Svetloba prehaja preko odprtega stopnišča in dveh svetlobnikov/atrijev. Večji nedifiniran prostor je lahko telovadnica/savna/delavnica ali kaj drugega. Naravno svetlobo ima tudi manjša soba za goste.

Kabinet v medetaži se odpira na dnevni prostor in povezuje z vhodom, tu pa je tudi prehod do balkona na južni fasadi.

Medetaža

V drugem nadstropju je povezovalni hodnik zasnovan kot 2. dnevna soba. Zazelenitev, kotiček za sedenje, pogled navzdol do vhoda, zavese in premišljena osvetlitev nudijo prostor za bolj intimno druženje članov družine. Tu se nahajata spalnica staršev in otroška soba. Obe imata svojo kopalnico in balkon, starši še kamin in kopalno kad s pogledom na horizont, otroška soba pa funkcionira z 1 ali 2 otrokoma.

Hodnik
Spalnica
Otroška soba