Bar pod arkadami Celje

FAZA: idejna zasnova 2018
NAROČNIK: zasebni
VELIKOST: 264 m2
LOKACIJA: staro mestno jedro Celja
AVTORJI: Barbara Pirih, mag. inž. arh., Špela Krajnc, univ. dipl. inž. arh.

Bar z delovnim imenom ‘pod arkadami’ je projekt, ki obravnava dragocen prostor v središču Celja. Objekt je dlje časa sameval in propadal, nov lastnik pa želi na tem mestu odpreti živahen lokal, ki bi popestril mestni utrip.

Pogled z ulice na notrnjost bara

Bodoči lokal leži v pritličju starejše meščanske hiše z atrijem in obokanim opečnatim stropom, kar smo prepoznali kot elementa, ki ju je potrebno pravilno prezentirati in vkomponirati v sodobno preobrazbo programa. Odstranili smo vse nepotrebne elemente in v največji meri odprli prostor. Izkoristili smo centralno pozicijo atrija in ga zasnovali kot nekašen lestenec sredi prostora; osvetljen in zazelenjen postane osrednji člen prenove.

Zelen atrij kot element notranje zasnove

Bar prav tako komunicira z ulico in obratno – velike steklene površine ustvarijo dinačno kuliso med enim in drugim. Nov tlak – granitogres v videzu kamna – se nadaljuje v monoliten pult bara. Oprema je minimalna, stoli so na eni strani umirjene opečnate barve, na drugi pastelni mint, prav tako zavese zadaj.

Udobnejše oblazinjenje v zadnjem delu bara

V večernih urah pride do izraza nevsiljiva, subtilna umetna osvetlitev. Servisni prostori so skriti v bele kubuse, ki pustijo arkadam dihati. Zanimiv je tudi kos samostoječega umivalnika pred sanitarijami s podstavkom kovinskega zazelenjenega korita.

Tloris pritličja